יום חמישי, 24 בספטמבר 2015

טארט אגסים (שאני בכלל לא אוהבת) וקרם שקדים

מי שטרח בערב כיפור יאכל בכיפור, ומי שלא טרח בערב כיפור יתעורר אחוז בהלה בבוקר יום חמישי ויתחיל לאפות בהיסטריה טארט אגסים וקרם שקדים תוך כדי מלמול בלתי פוסק ומחזורי של "אני בחיים לא מספיקה, איך כבר יום חמישי? אין מצב שאני מספיקה, למה בכלל החלטתי לפרסם כל יום חמישי, למה בכלל פתחתי בלוג, למה בכלל אגסים" (פתגם עממי ידוע).

***
אז קמתי בבוקר וקלטתי שבעצם אין לי פוסט להיום.
"לא נורא," ניסיתי לעודד את עצמי. "אז מה אם לא הכנת אתמול שום דבר? לגיטימי. בכל זאת, כיפור. ויש לך די והותר זמן. את עדיין יכולה לתקתק עכשיו איזה משהו במטבח ולהספיק לפרסם אותו היום. את רק צריכה לבחור שוב בספר מתכונים ממש פשוט, עדיף כזה שמיועד לילדים, ו-וואלה! [במבטא צרפתי] יש מתכון, יש פוסט, הכל טוב. חוץ מהציונים שלך. הם לא טובים". והאמת היא שזה לגמרי עבד- זינקתי מהמיטה מעודדת וחדורת מוטיבציה. קצת מיואשת בכל הנוגע לעתידי האקדמי, אמנם, אבל בהחלט אופטימית בגזרת המטבח.   

יש בסדרה שבעה ספרים. אני אוספת אותם באדיקות של ספרי הארי פוטר.

ידעתי שאני מרמה, כמובן. זה דבר אחד להשתמש בספר של קרין גורן כשעובר עליי שבוע קשה, אבל ללכת על ספרי בישול לילדים שבועיים ברצף? זה כבר ממש לשחק מלוכלך, חשבתי. והמחשבה הזו אפילו כמעט וייסרה אותי, עד שנזכרתי שבעצם זה הבלוג שלי ואני יכולה לעשות בו מה שמתחשק לי. לרבות לרמות. או לשקר שיש לי ציונים ממש טובים ואני סטודנטית מאוד מוצלחת למשפטים. למרות שנראה לי שהספינה הזאת כבר הפליגה.

טארט אגסים וקרם שקדים (ע"מ 62)

המרכיבים לבצק: (מפרידים פה את המרכיבים לפי קטגוריות. רמה גבוהה)

1/2 1 כוסות קמח כמובן שסתם קמח, ולא חלילה קמח תופח, שזה מה שכבר יש לי בבית.

1/4 כוס אבקת סוכר שהוא לא שילוב של אבקת אפייה וסוכר וניל, למקרה שתהיתם. או טעיתם. כמוני. 

100 גרם חמאה מקוררת מלשון 'מקרר', אני מניחה?

1 ביצה בינונית אם כתוב עליה L זה לא טוב? יש דבר כזה להשתמש רק בשלושתרבעי ביצה?

2 כפיות מים קרים אני מניחה שגם פה הכוונה למקרר. איזה כיף שיש לנו מקרר.

חבילת שעועית או חומוס יבשים אז מסתבר שזה בכלל בשביל טכניקת האפייה, ולא חלק מהמתכון עצמו. מה שהופך את חמש הדקות שביליתי במעבר הקטניות בהתלבטות בין השניים ("שעועית יותר טעימה, אבל המרקם של החומוס יותר מסתדר לי עם עוגות") לחמש הדקות המיותרות בחיי.


המרכיבים לקרם השקדים:

50 גרם חמאה רכה כלומר חמאה-של-מחוץ-למקרר?

1/3 כוס אבקת סוכר שנקנתה אחר כבוד אחרי שהחזרתי את אבקת האפייה וסוכר הוניל. 

50 גרם שקדים טחונים מקווה שזה כבר מגיע טחון.

1 ביצה בינונית אולי אני פשוט אשתמש בחצי ביצה גדולה בשביל הבצק, ובחצי השני בשביל הקרם? 

2 כפות קמח תופח יש, עושים שימוש במה שכבר יש לי בבית.

3 אגסים קטנים ובשלים אוף. מה נחשב קטן? מה נחשב בשל? מה נחשב אגס? (סתם, לא, אני לגמרי יודעת איך אגסים נראים. בניגוד לקולורבי, למשל, שיש לו מראה מאוד מתעתע וייתכן שפעם נתבקשתי להביא שניים מהסופר וחזרתי עם שומר. ייתכן) 

לזיגוג:

2 כפות ריבת משמש חלקה אוף. אני בכלל לא אוהבת ריבת משמש. אולי פשוט אחליף לריבה אחרת? אבל אוף. אני בכלל לא אוהבת גם אף ריבה אחרת. 

1 כף מיץ לימון לא חייב טבעי, נכון? פשוט המשומר מגיע בתוך לימון צהוב מקסים שכזה מפלסטיק שנורא רציתי.

שאלתי את הירקן אם האגסים בשלים. הוא לקח את זה כעלבון אישי. 

כמובן שהסופר בגד בי דווקא ביום בו אני במירוץ נגד השעון, והייתי צריכה לכתת רגליי בין השופרסל, למגה, לירקן השכונתי ולחנות הטבע מפקיעת המחירים (שעכשיו דווקא קצת פחות יקר לי לקנות בה כי אני מקבלת הנחות כי נרשמתי למועדון החברים [במחיר מופקע] וקיבלתי תיק בד בחינם) רק בשביל להשיג את הכל. אבל זה יהיה שווה את זה כשאדלג לי בזריזות בין עשרת שלבי המתכון הקלילים, הבטחתי לעצמי. אחרי הכל, ספר ילדים.


1. להכנת הבצק, חזרו על השלבים בעמוד 60. אפו את הבצק אפיה עיוורת לפי השלבים שבעמוד 1, וכשהוא מוכן, הוציאו אותו מהתנור מה? לא. זו רמאות. אז מה אם אני רימיתי קודם. מה פתאום מפנים אותי אחורה למתכון נוסף?  אין לי זמן לזה! בבקשה בבקשה בבקשה שזה יהיה אחד מאותם מתכונים של "ערבבו הכל והשליכו לתנור". 

זה לא.

1 האמיתי. נפו את הקמח ואת אבקת הסוכר לתוך קערה גדולה. חתכו את החמאה לקוביות, וערבבו אותה פנימה עדיין אין לי נפה. עדיין אין לי מושג איזו קערה נחשבת קערה גדולה. אני זורמת.

אפשר בבקשה שלא כל החמאה תידבק לכל הסכין כל הזמן? תודה.


2. מעכו את החמאה לתוך הקמח בקצות אצבעותיכם. המשיכו למעוך, עד שמתקבלת תערובת דמוית פירורים קטנים המ. פחות פירורים, יותר 'חול אשר על שפת הים'.

או קוסקוס.


3. שברו את הביצה על צלחת קטנה. אחזו כוסית ביצים מעל החלמון, והטו את הצלחת מעל קערה קטנה, כך שהחלבון יזל פנימה כן, שנייה, אני כבר עוברת על מגירת-כוסיות-הביצים שלי כדי לבחור את הכי יפה. 

ניסיון ראשון. אוף.

ניסיון שני. רגע, מה?

ניסיון שלישי. הצלחה! אז מה אם החלבון היה אמור להישאר בכוס והחלמון בקערה. זה עדיין נחשב.


4. שימו את החלמון בקערה קטנה עם המים, וערבבו במזלג. שפכו את הביצה בעדינות לתוך התערובת בקערה הגדולה או שתשאירו את החלמון בכוס, כי עד שהצלחתם להכניס אותו לשם הנשמה יצאה לכם, ותוסיפו לשם את המים, ותערבבו הכל בכוס.

5. ערבבו את התערובת, עד שהכל מתחיל להידבק יחד. לושו היטב, עד שמתקבל בצק יציב לא הבנתי. מתי להפסיק? כשהבצק מתחיל להידבק או כשהוא מתייצב?

6. פזרו מעט קמח על משטח עבודה נקי. הניחו את הבצק על משטח העבודה, וצרו ממנו כדור חלק לא, אני מצטערת. זה בלתי אפשרי. כל פעם שקמט אחד מתיישר, נוצרים שלושה חדשים במקומו. 

איכס. זה נראה כאילו הבצק שלי צימח ורידים.


7. עטפו את הבצק בניילון נצמד. הניחו אותו במקרר למשך 30 דקות. זה מקל על הרידוד שלו לאחר מכן בוודאי, למה לא. למה לא להמתין גם שעתיים. זה לא שאני ממהרת או משהו. אמתין. 

8. הניחו את הבצק על משטח עבודה מקומח, וקימחו גם את המערוך. רדדו את הבצק פעם אחת, וסובבו אותו רבע סיבוב איזה יופי שהשארתי את הבצק במקרר חצי שעה. ללא ספק רואים תוצאות. 

 שימי את הבצק במקרר, הם אמרו. זה מקל על הרידוד, הם אמרו.

9. המשיכו לרדד ולסובב את הבצק עד שהוא מעט גדול יותר מתבנית האפיה העגולה והשטוחה המשכתי.

 למה. זה. מתפורר.

למההההההההההה. 

10. גלגלו את הבצק סביב המערוך. הרימו אותו ופתחו אותו מעל התבנית. דחפו בעדינות את הבצק פנימה, לקצוות התבנית כן, גם תבנית הפאי שלי היא בצורת לב

וכן, זה מקשה מאוד לעקוב אחרי המתכון, שנועד לתבנית עגולה.


11. גלגלו את המערוך על דפנות התבנית כדי לחתוך את שאריות הבצק. כסו את התבנית בנילון נצמד, והכניסו למקרר למשך 20 דקות זו בדיחה, נכון? לא, סבבה, אני אחכה. שום בעיה. (ולעניין אחר- היו אמורות להישאר לי שאריות בצק?)

12. הכניסו מגש לתנור, וחממו את התנור לחום של 200 מעלות. דקרו את בסיס הבצק במזלג כדי שהוא לא יתרומם דוקרת.

ומדמיינת שמחברת הספר נמצאת בתחתית התבנית.

13. חתכו ריבוע גדול של נייר כסף, ולחצו אותו בעדינות לתוך התבנית עם הבצק. מלאו את נייר הכסף בשעועית או חומוס יבשים נושא הכלים הביא לי נייר כסף יפהפה עם כוכבים.

כוכבים!

14. לבשו כפפות, והוציאו את המגש החם מהתנור. הניחו עליו את תבנית הבצק. הכניסו אותו לתנור, ואפו את הבצק במשך 8 דקות ואמא הביאה לי כפפות-תנור מהממות עם מקרונס.

מקרונס!

15. הוציאו בזהירות את נייר הכסף עם השעועית. כעת אפו את הבצק במשך 5 דקות נוספות, או עד שהוא מקבל גוון זהוב בהיר "גוון זהוב בהיר" זה ה-"עד להזהבה" של מתכוני הילדים. אני בדילמה, כי מצד אחד עברו 5 דקות, ומצד שני הבצק שלי לבן כמו גלידת קוקוס. 

או סתם גלידת וניל. לא יודעת למה הלכתי דווקא על הדימוי האקזוטי של קוקוס.

ועכשיו, רק עכשיו, אחרי 15(!) שלבים, מגיע המתכון לטארט אגסים וקרם שקדים. בחיים לא הרגשתי כל כך מרומה.

מה שהיה אמור להיות 1. להכנת הבצק, חזרו על השלבים בעמוד 60. אפו את הבצק אפייה עיוורת לפי השלבים בעמוד 61, וכשהוא מוכן, הוציאו אותו מהתנור חזרתי, אפיתי, הוצאתי, קיללתי, המשכתי עם חיי.     

2. הכניסו את המגש החם בחזרה לתנור. הנמיכו את הטמפרטורה ל-170 מעלות. כעת הכינו את קרם השקדים תודה רבה באמת. 

3. הכניסו את החמאה הרכה והסוכר לקערה גדולה וערבבו היטב, עד שמתקבלת תערובת קלה ואורירית. הוסיפו כף של שקדים טחונים וערבבו אוי לא, שכחתי להשאיר את החמאה מחוץ למקרר. עוד המתנה, הידד. 

אני לא יודעת איך לגרום לתערובת של מוצקים להפוך ל'אוורירית'. או סתם למעוררת תיאבון.

4. שברו את הביצה לקערה קטנה, וטרפו אותה היטב במזלג. הוסיפו את הביצה לתערובת, מעט בכל פעם, וערבבו היטב אחרי כל הוספה בטעות הוספתי את כל הביצה ביחד. וב'בטעות' אני מתכוונת ל'גיליתי שאני מתעסקת עם המתכון הזה כבר שלוש שעות, ראבק'. 

5. הוסיפו את שארית השקדים הטחונים, וערבבו היטב. נפו פנימה את הקמח, וערבבו בעדינות את התערובת עד שכל המרכיבים מעורבבים היטב בטעות גם הוספתי את כל השקדים הטחונים בשלב השלישי. אבל הפעם באמת בטעות.

6. הניחו אגס על קרש החיתוך. חתכו אותו לחצי לאורכו, מהגבעול עד הבסיס. בעזרת כפית, הוציאו את הליבה עם הגרעינים מכל חצי אני חושבת שההגדרה שלי ל'ליבה' נדיבה מאוד. כנראה שרוקנתי את האגסים מתוכן, שזה נפלא כי אני לא סובלת אגסים.

איכס.

7. בעזרת סכין חדה, קלפו בזהירות את חצאי האגסים. הניחו כל חצי עם הפנים מטה על קרש החיתוך, וחרצו חמישה חריצים לאורך, שלא יגיעו עד סוף האגס גם ההגדרה שלי ל'קליפה' די רחבה. הייתי מהמרת שנשארתי עם פחות מחצי מסת הפרי המקורית שאיתה התחלתי. כמו כן, הגעתי עד סוף האגס. למרות שממש השתדלתי שלא. 

8. שפכו את קרם השקדים לתוך מעטפת הבצק, והחליקו אותו בעזרת גב כף. סדרו עליו את חצאי האגסים בצורת פרח, כשפניהם למטה איך מסדרים פרח בתוך לב? :(

לא ככה.

9. אפו את הטארט בתנור במשך 30-35 דקות, עד שהבצק והמילוי מקבלים גוון זהב כהה. הוציאו בזהירות את הטארט מהתנור, והניחו על הרשת להתקרר אפיתי את הטארט הזה (מה ההבדל בין טארט לפאי, אגב?) 50 דקות בלי להגיע לצבע הרצוי. איזה כיף שעברתי 20+ שלבים ולכלכתי טריליון קערות שעכשיו ממתינות לי בכיור רק בשביל להגיע לרגע הזה.

10. לזיגוג, ערבבו את ריבת המשמש ואת מיץ הלימון בקערה קטנה. הברישו את הזיגוג על הטארט החם בעזרת מברשת אפייה אני לא יודעת מי המציא את השקר שריבה ומיץ לימון מתערבבים, אבל הם לא. 

הממ.

ומה היו המסקנות?

אין לי שמץ של מושג. נושא הכלים עובד היום עד מאוחר, ולי אין שום כוונה להתקרב לדבר הזה עם סכין ומזלג. הוא נראה לא אפוי אבל בד בבד מצליח להריח שרוף (איך), מקושט גושים לא אחידים של ריבה שהחליטה שלא נאה לה להתערבב עם המיץ, ואגסים. איכס אגסים. התכנון המקורי שלי היה למצוא מתכון פשוט, קליל ומהיר, אבל איכשהו מצאתי את עצמי משתעבדת במטבח ועומלת על מתכון כפול ומכופל. באתי לרמות ויצאתי מרומה. קארמה. אני הולכת להחשיב את הטארט הזה (ברצינות אבל, מה ההבדל בין טארט לפאי?) ככישלון מוחץ, ולהבטיח חגיגית שהמתכון הבא יהיה מתוך ספר בישול אמיתי של מבוגרים.

רמאים. לא כתבתם שצריך לבזוק סוכר מעל.




יום חמישי, 17 בספטמבר 2015

פוסט שלישי גלידה

חדשות רעות: כנראה שנכשלתי במבחן בדיני עונשין.
חדשות טובות: יש לנו מקרר!
חדשות רעות שוב: הוא לא עובד. 

כלומר, כן, בסדר- הוא עושה את כל הפעולות הסטנדרטיות כמו לקרר או להקפיא או לשמור שחבילת הענק של המילקה-אוריאו שהכנסנו לתוכו לא תימס. אבל הוא נכשל בתפקידו החשוב ביותר: אי אפשר לשים עליו מגנטים. בכלל. כי הוא מצופה פורמייקה.
נושא הכלים, שחש במשבר המתקרב ובא, מיהר להקדים תרופה למכה והדביק את כל המגנטים שלנו על מכונת הכביסה. שזה בערך כמו להקדים אקמולי לרגל קטועה, כי מגנטים על מכונת כביסה זה ממש לא אותו הדבר. ממש ממש לא אותו הדבר. 

נו באמת.

***
בכלל, אני מרגישה ששום דבר לא הולך לי לאחרונה. אני לא מצליחה לתלות מגנטים על המקרר. אני לא מצליחה למצוא עבודה. אני לא מצליחה לעבור מבחנים של שנה א'. אני לא מצליחה ללקק את המרפק. וכל מה שרציתי ביום שישי, אחרי שהמבחן הנוראי בעונשין הסתיים, היה להצטנף לתוך עצמי ולחזור הביתה. אבל אז קלטתי שבעצם אני לא לגמרי בטוחה מה המילה הזאת אומרת עבורי עכשיו. 

גרתי בירושלים שלוש שנים מבלי שהיא תרגיש לי כמו בית. בעיקר בגלל אנשים כמו החרדית המבוגרת ההיא בתור לביטוח לאומי שטפחה לי על הכתף, ובחיוך מופרז מלווה בנימה של מי שמציעה כרטיס כניסה חופשי לכל המתקנים בדיסנילנד חינם אין כסף הציעה לי להתלבש פחות חשוף כי אני פוגעת ברגשותיהם של כל מי שמחכים פה איתי בתור, וכשגילגלתי לעברה עיניים (למה, למה כל התגובות השנונות צצות לי בראש רק כשלוש שעות אחרי שאני זקוקה להן) הזעיפה פנים, קראה לי חצופה קטנה (ה'קטנה' היה החלק המעליב באמת) והוסיפה ש"פה זה ירושלים, לא תל אביב".

זה לא כזה קצר. נכון?

אז הנה, עכשיו אני בתל אביב. וגם היא לא כל כך מרגישה לי כמו בית. עדיין לא, בכל אופן.
בגלל שהרמזורים התל אביביים מתנכלים לי והופכים לאדומים בשנייה שאני רק מתקרבת לכביש, בלי שום קשר למצב התנועה. 
והג'וקים. כל כך הרבה ג'וקים. בכל מצב צבירה שרק ניתן להעלות על הדעת: חיים, גוססים, מתים, קמים לתחייה, קטועי איברים, והגרוע מכל- מתעופפים. כי מסתבר שכולם יודעים שאם משאירים את התריסים פתוחים, אז ג'וקים מתעופפים להם בנונשלנטיות פנימה. גם אם הדירה שלך בקומה הרביעית, ופתחת את החלון בסך הכל לרבע שנייה, סתם בשביל לאוורר טיפה (ובשביל להיפטר מריח שעועית-השימורים המטריד שדבק במטבח שלך), ורק לפני יומיים היה אצלך מדביר. כולם חוץ ממני.
ובארומה פה לא מוכנים לקבל את כרטיס הארומה שלי. כי "אנחנו לא ארומה, אנחנו ארומה תל אביב", שזה משהו שונה לחלוטין, מסתבר (למרות שיש להם בדיוק את אותו הסמל). ואין להם אייס שוקו ומאפה וניל עם פצפוצי שוקולד, שזה מה שאני הכי אוהבת. "אבל אני יכולה להציע לך אייס קפה ומאפה תפוז-קוקוס במקום". לא, קופאית של ארומה תל אביב. את לא יכולה. 
וכולם פה רוכבים על אופניים ולכולם יש כלבים ואני בכלל לא יודעת לרכב בלי גלגלי עזר וטיפוס של חתולים.
וג'וקים. ג'וקים בכל פינה. בארונות המטבח, באמבטיה, בפינת הרחוב, באמצע הרחוב, מתחת לשולחן בבית הקפה השכונתי החמוד ההוא שחשבתי להפוך לבית הקפה השכונתי החמוד שלי אבל עבר לי, במגירה של הסכו"ם, על הכרית בחדר השינה. 
ואני אף פעם לא מצליחה לזכור אם דלת הכניסה לבניין שלנו היא 'דחוף' או 'משוך', ותמיד, אבל תמיד, מנסה קודם את התנועה הלא נכונה במשך כמה שניות טובות. איך זה בכלל אפשרי סטטיסטית לטעות כל הזמן.
ולפני שבוע עברה מולי ברחוב מישהי בלונדינית, וחשבתי שזו אולי השכנה הבלונדינית שגרה בדירה ליד, אבל לא הייתי בטוחה כי ראיתי אותה רק פעמיים ודיברנו רק פעם אחת, ועד שהחלטתי שהצעד החכם יהיה להגיד לה שלום (ליתר ביטחון) היא כבר פנתה בקרן הרחוב ונעלמה, ועכשיו אני דווקא בטוחה שזו הייתה היא, ואני חושבת שהיא בטח חושבת שאני סתם מגעילה.
וג'וקים.

רשמית, הצלחתי להמאיס את עצמי על המדביר שלנו.

אז כשחזרתי לתל אביב אחרי המבחן ביום שישי באמת שהרגשתי מרוקנת רגשית. דחפתי קצת את דלת הכניסה (אותה הייתי אמורה למשוך, כמובן), דילגתי מעל שאריות ג'וק מחוץ, גררתי את עצמי במדרגות והגעתי מובסת. אבל אז גיליתי שנושא הכלים סייד את כל הדירה לגמרי לבד, והקירות שלנו לבנים ומהממים עכשיו, וכל הכתמים המוזרים שלא ידענו מה טיבם נקברו לעד תחת שכבות על גבי שכבות של צבע טרי ואנחנו יכולים להפסיק להעלות השערות (בלילת פנקייק? החלק הצהוב של קרטיב רמזור? שאריות ג'וק מחוץ?). 

לבן וחלק! כמו דף המבחן שלי בדיני עונשין.

ותחושות של שייכות וריחוף ושמחה גדולה מילאו אותי (או שפשוט התמסטלתי מאדי הצבע כי אסרתי על נושא הכלים לפתוח את התריסים כי ג'וקים) וחיבקתי אותו הרבה והרגשתי בבית קצת. ואיכשהו אני חושבת שדברים עומדים להסתדר.
אבל בכל זאת החלטתי (ליתר ביטחון) ללכת השבוע על ספר של מתכונים פשוטים מאוד ומתוקים מאוד. כי יש גבול לכמות האכזבות וההשפלה והייאוש שאדם מסוגל לספוג בשבוע אחד.


מטרתה המוצהרת של התמונה הזו היא כמובן להראות את הספר הנבחר, "אפייה זה משחק ילדים" של קרין גורן, אבל ברור לכם שפשוט חיפשתי דרך מעודנת להשוויץ באוסף בובות הקוקשי האדומות שלי, נכון? (השמאלית היא בכלל מלחייה! ותודה לאמא של נושא הכלים על טעם משובח במיוחד במתנות יום הולדת)

מאפינס מגלידה מומסת (ע"מ 30)

1 ליטר גלידת שמנת שאתם אוהבים, מומסת (לא גלידה דיאט או סורבה) הצעת חוק: מאסר על תנאי לכל מי שהיה זקוק לשורה הזו בכתב על מנת להבין שלא משתמשים בגלידה דיאט למתכון קינוחי. אני, אגב, בחרתי בגלידת מסטיק.

2 ביצים יש לי בבית! יש!

1 כוס שמן אומייגאד, גם את זה! הייתכן? יכול להיות שלא אצטרך לצאת לקניות כלל? (לא, שיר, כי קוראים לזה 'מאפינס מגלידה מומסת' ואין לך גלידה מומסת)

1 כוס סוכר אממ, יש לנו שקיות קטנות כאלה של סוכר לבן וחום שלקחנו מבתי קפה (וגם מלא מגבונים. כמה שאני אוהבת מגבונים של בתי קפה), וזה לגמרי עושה את העבודה. אני מסרבת להיכנע. אני לא יוצאת לקניות לעולם!

1 כפית תמצית וניל נכנעתי. צריך לצאת לקניות.

3 כוסות קמח תופה בסדר, בסדר, כבר אמרתי שאני יוצאת לקניות, לא?

כן, הצלחתי לדחוף קצת קוקשי גם לתמונה הזו. בטוב טעם.

יצאתי בזול- שלושה פריטים בסך הכל. וגם הוראות ההכנה של המתכון מינימליסטיות: רק חמישה שלבים. איזה ספר מופלא.

1. שמים בקערה גדולה את הגלידה מומסת למעט התלבטות רגעית של איזה גודל נחשב לקערה 'גדולה', שנפתרה מעצמה ברגע שנזכרתי שיש לי רק קערה אחת, המשפט הזה היה פשוט, ברור ומובן. כיף.

תבניות שקעים דווקא יש לי שלוש, אבל ברור שלבבות מנצחים עיגולים.

2. מוסיפים ביצים, שמן, סוכר ותמצית וניל ומערבבים בעזרת כף עץ לתערובת אחידה נגמר הכיף. "תערובת אחידה". אחידה. חשבתי שזה אמור להיות ספר אפייה לילדים (בעיקר כי המילה "ילדים" מופיעה בשם שלו) איזה ילד בן שמונה יודע להבחין, במבט, בין אחיד ל-מה-שלא-תהיה-המילה-שהיא-ההפך-מאחיד? כי אני, למשל, לא יודעת. ערבבתי במשך 17 דקות בלי לדעת מה בעצם אמור לקרות ולמה בדיוק אני מחכה. ובמהלך 17 הדקות האלה גם יצא לי לתהות- מה הקטע של כף העץ? מה רע בסכו"ם מפלסטיק? לגמרי במקרה הכף שיש לי היא מעץ, אבל אם לא הייתה לי הייתי עצובה.

התשובה היא כן, צריך למעלה משלושים שקיות קטנות של סוכר שממש קשה לפתוח בלי ללכלך את השולחן במיליון גרגירים בשביל למלא כוס מסכנה אחת.

3. מנפים לקערה קמח תופח אין לי נפה ואני עצובה. להשתמש במסננת או לוותר על השלב הזה? אה, אין לי גם מסננת. טוב, עוד בעיה שנפתרה מעצמה.

 הבלילה ורודה. זה הדבר הכי טוב שקרה לי בחיים.

4. מערבבים עד שהתערובת אחידה ללא גושים של קמח אז זה מה שאחידה אומר.

5. מוזגים את התערובת בעזרת מצקת לשקעים של התבנית (ממלאים כמעט עד הסוף). מכניסים לתנור שחומם ל-190 מעלות ואופים 20-15 דקות עד להזהבה די לשימוש ב'הזהבה' כתיאור לגיטימי- המילה הזאת לא אומרת כלום, כלום! ואוכל בכלל לא אמור להיות בצבע זהב. אלא אם כן הוא באמת זהב. אני אופה את המאפינס שלי 20 דקות וזהו. מסרבת באופן עקרוני לעקוב אחרי הוראות מעורפלות של תיאורי צבעים אמביוולנטים.


למילה 'מזיגה' יש מין צליל אלגנטי שכזה, שכל קשר בינו לבין מה שהתחולל בתבנית השקעים שלי מקרי בהחלט. 
טוב, זה הרי ידוע שיותר קשה למזוג לבבות.

מקץ עשרים דקות. (סיפור של או.הנרי שפחות תפס)


ומה היו המסקנות?

לבבות!

אוקיי, אז ממש כמו בשבוע שעבר, גם הפעם לא יצא לי בדיוק כמו בתמונה.
כי יצא לי יפה יותר! לבבות, פשוט תסתכלו על הלבבות הנהדרים האלה (אבל אל תסתכלו על גידולי הבלילה חסרי הצורה שצמחו בלמטה שלהם. איך הייתי אמורה לדעת שיש כזה דבר למלא את התבנית יותר מדי "כמעט עד הסוף"?) אבל עזבו אתכם מאסתטיקה (למרות שהם יצאו לי סופר-אסתטים, אני חשה צורך לציין. שוב), אתם בטח משתוקקים לשמוע על חווית האכילה.

אז ככה: נושא הכלים התלהב, זוג חברים של נושא הכלים שקפצנו לבקר בדירה התל אביבית החדשה שלהם התלהבו, זוג חברים של זוג חברים של נושא הכלים שפגשתי לראשונה אתמול בדירה התל אביבית החדשה התלהבו גם הם. כל המאפינס חוסלו. למעט אחד שנושא הכלים הפיל בטעות על רצפת חדר המדרגות, שהיה גם ממש במקרה המאפין שיצא הכי יפה. לא נורא. אני אדם סלחני מטבעי (וגם זה קרה ממש אחרי שהוא סייד אז לא באמת יכולתי לכעוס עליו). המרקם היה מושלם, נימוח ואוורירי. לא חרוך ולא נא (אבל כן נאה. האם ציינתי כבר שיצאו לי מאפינס יפים?) והטעם- מסטיקי בדיוק במידה הנכונה. חוויה הפוכה לחלוטין מזו של הפוסט הקודם. הידד!
בקיצור, גיליתי את הנוסחה להצלחה: מתכונים שנועדו במקור עבור כישוריהם הקולינריים של זאטוטים שטרם הגיעו לגיל מצוות. רשמתי לפניי.

ניצחתי אותך, קרין גורן.


יום חמישי, 10 בספטמבר 2015

שעועיות או לא להיות: פוסט שני, מתכון ראשון

 יש לי מבחן מחר. בדיני עונשין.

למעשה, מדובר במבחן של שנה א'. אבל הודות לשורת צירופי מקרים משעשעים (ספוייילר: נכשלתי. יותר מפעם אחת.) יוצא שאני נבחנת בו ממש עכשיו, לקראת סוף שנה ג' של התואר. מה שאומר שאני ממש ממש חייבת לעבור. אבל ממש. קיבלתי מייל לבבי במיוחד מסגן הדיקן בו ניתן לקרוא בין השורות שאם לא אקבל ציון עובר בקורס ייפסקו לימודיי בפקולטה למשפטים (הוא כתב "באם לא תקבלי ציון עובר בקורס ייפסקו לימודייך בפקולטה למשפטים"). אז כנראה שאני צריכה ללמוד. נגיד, עכשיו. במקום להעלות את הפוסט הזה. או אתמול. במקום להכין טופו מוקפץ עם שעועית.

אבל כמובן שתחושת המחויבות שלי לבלוג שקיים פחות משבוע גברה על המחויבות שלי לסיום התואר.

אז הכנתי טופו מוקפץ עם שעועית.

***
התלבטתי קשות איזה ספר בישול יככב במתכון הראשון בהחלט בבלוג. "שבתות וחגים" של מיקי שמו לכבוד ראש השנה? "הבית של שי-לי" של שי-לי ליפא בגלל שאני ונושא הכלים עברנו לבית חדש? "מהמיקרוגל בהנאה" של רות סירקיס כי כשפתחתי ביום שני את התנור גיליתי בו ג'וק מת ומאז אני מבועתת מהמחשבה על לפתוח אותו שוב, לא כל שכן לאפות בו משהו? לבסוף בחרתי ב"חמש עונות במטבח- בישול טבעוני ברוח הזן"* של אביטל סבג. למה? כי הוא פשוט יפהפה. ומגיע עם סימניית בד קטנה בפנים ואני מאוהבת בספרים שמגיעים עם סימניית בד קטנה בפנים.

*הבהרה-  אני לא טבעונית. ואני לא זן. אבל איזו כריכה יפה יש לספר הזה, תודו.

נכון הביטוי 'אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו/Don't judge a book by its cover'? לא מאמינה בו. לא בעברית ולא באנגלית. את הקנקנים שלי אני בוחרת לפי הדקלים העליזים שמעטרים אותם ואת הספרים לפי הכיתוב היפני האלגנטי על הכריכה. אחרי שבחרתי ספר בצורה מושכלת, יכולתי להמשיך לשלב המרגש של בחירת המתכון הרנדומלית. השתמשתי באתר הזה, שהגריל לי את המספר 137. דפדוף מהיר לעמוד שעלה בגורל גילה לי שאני עומדת להכין "טופו מוקפץ עם שעועית העונה". בכיף, למה לא.

השלב השלישי היה לבדוק מה יש לי במזווה, להיזכר שאין לי בדירה התל אביבית מזווה, לשנות את השלב השלישי ל"לבדוק מה יש לי לגמרי במקרה בדירה" ולגלות שהממצאים לא מזהירים:

נוטלה, חמאת בוטנים בתוספת שוקולד לבן, חמאת בוטנים בתוספת דבש, חמאת בוטנים בתוספת מייפל, מלפפונים חמוצים, מלח מעושן, מלח סתם, תבלין מקסיקני מגניב (המשפחה של נושא הכלים ממקסיקו! והוא יודע להכין תבשיל צ'ילי מעלף-חושים, וכשמבקשים ממנו יפה הוא אפילו מסכים לא להוסיף יותר מדי חריף, שזה בכלל לא טעם אלא תחושה), רוטב קארי ירוק, שמן, אבקת שוקו חם יוקרתית מז'נבה שאני מתקמצנת עליה ולא משתמשת בה אף פעם כי היא אבקת שוקו חם יוקרתית מז'נבה, ושלוש ביצים.  

עצוב מאוד.

הצצתי ברשימת המרכיבים של המתכון והבנתי שנחוצות כמה התאמות:

1 חבילת טופו סבבה.

1/2 כוס אצות היזקי לא לא לא. אם יש שני דברים שאני לא מסוגלת להכניס לפה אלו מאכלי ים וירקות. ואצה היא הצאצאית השטנית של הזיווג בין השניים. למתכון הזה קוראים "טופו מוקפץ עם שעועית העונה" לא "טופו מוקפץ עם שעועית העונה ואצת היזיקי [מה זה בכלל] העונה". האצה נחתכה בעריכה מהמתכון הזה. הלאה.

1/2 1 בצל אין בעיה.

1/2 ק"ג שעועית ירוקה טרייה או קפואה, נכון? כאילו, תמיד כשכותבים טרי אני יוצאת מתוך נקודת הנחה שגם קפוא זה בסדר. כן, נראה לי שזה בסדר. אבל רגע- אין לי בכלל מקפיא. מה אני הולכת לעשות עם כל השעועית שתישאר לי בשקית אחר כך? אפשר להשתמש במקום בשימורי שעועית ירוקה? יש כזה דבר בכלל שימורי שעועית ירוקה?

4 פטריות שיטאקי אוקיי, נראה לי ששמעתי על הסוג הזה.

2 פטריות מלך היער על הסוג הזה לא.

1 פטריית פורטבלו יופי, חזרנו למחוזות מוכרים. בסך הכל ממה שאני מבינה, המתכון הזה דורש 7 פטריות. היחס בין הסוגים השונים נשמע לי פחות מהותי. נראה מה אני מוצאת בסופר.

1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר זה מגיע כבר מגורר? או שאמורים לקנות ג'ינג'ר של ממש? איך בכלל נראה ג'ינג'ר?
[בדיעבד התברר ששכחתי לקנות ג'ינג'ר, אבל זה יצא ממש בסדר, כי בדיעבד גם התברר שהכותבת שכחה לציין מה עושים איתו במתכון]

1 כפית קארי רוטב הקארי הירוק שלי תופס כאן, לדעתי.

1/2 כפית מלח גס אפור /סתם מלח גס?/סתם מלח?

1/4 כוס שומשום שחור או מלא שומשום שחור זה קצח?

2 כפות שמן זית או שמן שומשום או סתם שמן אם את סטודנטית ענייה שלא הולכת להוציא עכשיו הון תועפות על שמן זית.

2 שיני שום מגוררות עוד לא פרקתי את הארגז עם הפומפייה, אז נראה לי שאני פשוט אקצוץ אותן בסכין או משהו. לנושא הכלים יש סכינים צבעוניות יפות ממש והוא מרשה לי להשתמש בהן כשאני מבטיחה לא לחתוך לעצמי את האצבעות בטעות.

2 כפות רוטב סויה מגניב. [בדיעבד היא גם שכחה לציין מה עושים עם הסויה, אז החלטתי להגדיל ראש ופשוט להוסיף אותה כשהטיימיניג ירגיש לי נכון. מה שאומר שכנראה הוספתי אותה בעיתוי הכי פחות מוצלח שיש] 

שלב הקניות בסופר הוכתר כהצלחה מסחררת, למעט העובדה שהסתבכתי קצת עם הטופו כי מסתבר שיש טריליון סוגים שונים (בסוף הימרתי על זה שנשמע לי הכי מתאים למתכון [כלומר, זה שהיה במבצע]). הצלחתי למצוא בקנייה אחת בשופרסל כמעט את כל מה שחיפשתי (מסתבר שאכן יש כזה דבר שימורי שעועית ירוקה! וגם מצאתי בצל שצמוד אליו חצי בצל, כך שלא הייתי צריכה לקנות שניים רק בשביל להיתקע עם חצי בצל עודף- ניצחון מוחץ). הדבר היחיד שלא מצאתי היה שומשום שחור. שלגמרי לא התכוונתי לקנות מחנות הטבע מפקיעת המחירים ההיא, אבל אז ראיתי שמצויר על האריזה דרקון סיני חמוד ששבה את ליבי. וגם התחלתי להרגיש אשמה על זה שאולי הענקתי לעצמי קצת יותר מדי חירות אמנותית עם המתכון וצריך לחזור ולהיצמד אליו.


הפשלתי שרוולים מטאפוריים (חם מדי בתל אביב כרגע מכדי ללבוש כל דבר שהוא לא גופיה) וניגשתי למלאכה:

1.     משרים את האצות במים קרים כ-15 דקות, שוטפים היטב ומסננים. לא רלוונטי.

2.   חותכים את הטופו לקוביות ומקפיצים בווק עם שמן זית, מלח וקארי ומערבבים עד שהטופו מזהיב. אוף. שונאת הנחיות מעורפלות. מה קוביות? באיזה גודל? באיזה קוטר? (או שקוטר זה רק לדברים עגולים?) אוף. טוב. נאלתר. אוי, רגע, מה ווק? אין לי פה ווק. כמה אלתורים אפשר לאלתר באותו המתכון לפני שהוא הופך למתכון אחר לחלוטין? תהיות פילוסופיות במטבח. מה הלאה? "עד שהטופו מזהיב". ממשיכים בגישה המסתורית, אני מבינה. יש כל כך הרבה גוונים של זהב, איך אני יודעת מתי הגעתי בדיוק לגוון הנכון? מה רע בלכתוב "מקפיצים כ-8 דקות", למשל? אביטל סבג ידעה להגיד יפה מאוד כמה זמן צריך להשרות את האצות הארורות, אז למה לא לתת זמנים לטופו? למה???


דקת דומייה לזכר כל אותן קוביות שהתפוררו לי בידיים בזמן החיתוך ולא זכו להיכלל במתכון. או בתמונה.

ולזכר אלו שלא שרדו את המעבר מקרש החיתוך למחבת כי אני עקומה ברמות.

3.    מניחים בצד. הנחתי.


חלק יצאו חרוכים, חלק יצאו לבנים כביום היוולדם. אני מניחה שבממוצע אפשר לקרוא לזה 'מוזהב'.

4.    קוצצים את הבצל לרצועות ארוכות ומאדים בכף שמן זית עד שיזהיב. עוד פעם ההזהבה הזו. ואיך בכלל קוצצים לרצועות?

ככה, אולי?

5.     מוסיפים את השום הכתוש ומאדים מעט. נמצא תיאור מתסכל יותר מ"עד להזהבה"- "מאדים מעט". מה. זה. אומר.

6.   קוטמים את קצוות השעועית וחוצים לשניים. זה תקף גם לשעועית-שימורים שלי? כי נראה לי שהיא כבר הגיעה קטומה. וכשאני מנסה לחצות אותה לשניים היא מתפוררת למיליון. ובכלל, נראה לי שהייתי צריכה ללכת על השעועית הקפואה ככלות הכל. הצבע של השעועית שלי מרגיש... שגוי.


רואים למה אני מתכוונת? 

7.    מוסיפים את השעועית לבצל ומקפיצים מספר דקות. מה כואב לך לציין את המספר.

8.   חותכים את הפטריות לארבעה חלקים, מוסיפים לווק ומקפיצים כ-2 דקות נוספות. יש, הוראות מדויקות שאני יכולה לעקוב אחריהן. עכשיו בטוח ייצא לי בול כמו בתמונה בספר.


פטריית מלך היער בודדת עלתה כמו חבילה שלמה של סתם פטריות יער, אז החלטתי שמונרכיה זה overrated.

9.   מוסיפים את הטופו והאצות, מערבבים ומפזרים שומשום. הוספתי, ערבבתי, פיזרתי. 



הגשתי!


ומה היו המסקנות?

ובכן.

המנה שלי לא יצאה כמו בתמונה. שזה לא הדבר הכי חשוב בעולם, נכון. אבל היא גם לא יצאה טעימה. שזה כבר יותר מהותי. יכול להיות שאם הייתי נצמדת למתכון כלשונו זה לא היה קורה. אני מקווה שעד המתכון הבא כבר יהיה לי מקרר בדירה, מה שיפתח בפניי עולם חדש ונפלא של חומרי גלם קסומים שמצריכים קירור והקפאה. נושא הכלים, אגב, התעקש שטעים לו. הוא אפילו ביקש קערה נוספת, בשביל האמינות. אני בכל זאת חושדת בו שהוא פשוט מנסה לעודד את רוחי כדי למנוע ממני לפרוש עוד לפני שבכלל התחלתי.

במבט לאחור- אולי ספר הבישול הזה לא היה הבחירה הטובה ביותר עבורי. אולי הוא נועד בעיקר למי שחי בהרמוניה מושלמת עם תוצריה הטבעיים של אמא אדמה, ולא לסטודנטית שחושבת שצריך להעניק פרס נובל לממציא הצ'יפס למיקרוגל. לא נורא. You live and you learn. הפוסט הבא בבלוג כבר יתמקד במתכון מתוך אחד מספרי הקינוחים הרבים מספור שלי, שם אני כבר מרגישה הרבה יותר בבית (ובנוסף תחושת הבטן שלי אומרת שלאור הכישלון הבלתי נמנע בדיני עונשין אני הולכת להזדקק למעט נחמה גלוקוזית).

כמעט.